Dajemy tutaj przepisy ciast
Oto mój przepis:
Składniki:
Nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
5 dag czekolady mlecznej
5 łyżek śmietany 30%
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, cynamon i wymieszać. Gotowe nadzienie wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać żółtka. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto biszkoptowe wylać na formę z nadzieniem jabłkowym. Wyrównać i włożyć formę do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu (po upływie około 10 minut) formę przykryć ścierką i odwrócić - tak żeby na ścierce był biszkopt, a jabłka na górze. Następnie z jabłek ściągnąć papier do pieczenia. Zwinąć roladę i zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę połamać i dodać do niej śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać roladę jabłkową i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Offline
Zbanowany
przepis na moje babeczki:
skladniki:
5 jajek
5 lyzek oliwy
poltora lyzeczki do pieczenia
szklana maki
szklanka cukru
olejek
pieczenie
zmiksowac cukier jajka oliwa i olejek i wymiksowac na koncu dodac make
ustawic piekarnik na 150 stopni i niech sie nagrzeje a to co nam wyszlo z skladnikow to wlac to do foremek i wstawic do piekarnika na jakies 30min
pyszne wychodzi
Offline
Zbanowany
Sernik
Składniki: 1,25 kg sera mielonego
25 dag cukru
3-4 jajka
3 szklanki mleka surowego
4 łyżki oleju
2 budynie bez cukru
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
wiórki kokosowe
rodzynki
Przepis: Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki.
Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję).
Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.
Offline
Moderator
Murzynek
Składniki:
5-6 jaj całych
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg jabłek (1,5 miska - pokrojone w kostkę)
orzechy włoskie
rodzynki
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać ze skóry pokroić w kostkę, wsypać do miski dodać orzechy i rodzynki zostawić i wyjąć mikser. Wszystkie składniki (bez jabłek,orzechów, rodzynków) pokolei wymieszać i wyjąć ciasto na blachę. Piec ok. 40 - 45 minut w temp. 180'C
Offline
Kolonistyczny ziomal
Ja Nie umiem PieC ciasta Żadnego
Nigdu nie próbowałam ;/;/;/
musze spróbować
ale Moja Mama Często piecze
Offline
Moderator
ja to mogę upiec każde według przepisu
Offline
Moderator
Jedno już podałm
Dobra ostatnio na Wigilję piekłam Ciasteczka kokosowe
Skałdniki na ok. 40 sztuk:
Na ciasto:
15 łyżek mąki(ok.30 dag)
6 łyżek masła lub margaryny
2 jajka
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
10 płaskich łyżek masła lub margaryny
10 czybatych łyżek cukru
20 dag wiurków kokosowych
20 dag mielonych orzechów loaskowych
1 torebka cukru waliliowego
5 łyżek marmolady pomarańczowej(ja robiłam bez)
Sposób przyżądzenia:
Rozpuścić 6 łyżek masła i ostudzić. W misce Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, cukier, cukier waniliniowy i zimny tłuszcz.
Wymieszać i szybko zagnieść. Uformować kulę, włożyć na 30 min. do lodówki. Rozpuścić tłuszcz. Zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i 5 łyżkami wody(mozna dać więcej i uwaga może sie przypalić). Dodać orzeczy o wiórki kokosowe, ostudzić(ta masa smakuje jak rafaelo ). Rozwałkować ciasto na nasmarowaniej tłuszczem blasze, ponakłuwać widelcem. piec ok.30 min w temp. 200 C. Pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm, a potem na trujkąty.
Czas przygotowania:około 1 i 1/2 godz.
I sztuka= 180 kalorii
PS nie mam zdjęcia
Offline
Kolonistyczny ziomal
http://www.ciasta.net/zebra-z3.php
Składniki:
* 1 szklanka białej oranżady
* 1 szklanka oliwy
* 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
* 1 szklanka cukru
* 5 jajek
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
* 1 cukier waniliowy
Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.
Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.
Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.
Offline
Moderator
Mmmmmmm musi być pyszne
Offline
Kolonistyczny ziomal
Nom napewno ..!!!! Tak smakowicie wygląda
Offline
Moderator
A ja dzisiaj jadłam ciasto z piekarni i było pyszne tylko nie wiem co to było
Offline