Moderator
Na deser to Pączek
Najlepiej isć do sklepu lub piekarni
Offline
Moderator
Nom wiem tylko żartowałm sobie
Offline
aksamitny deser JOGURTOWY
Składniki:
jogurt naturalny 500g (im gęstszy tym lepszy- ja daję z firmy Bakoma)
galaretka (ja tym razem dałam pomarańczową)
kokos
rodzynki lub suszone owoce
Przepis:
galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu
zostawić do schłodzenia
do chłodnej ale nie całkowicie ściętej galaretki dodać cały jogutr naturalny (im gęstszy tym będzie lepszy) dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem
rozlać do pucharków
posypać kokosem
włożyć do lodówki
przed podaniem można posypać rodzynkami, suszonymi owocami itp
Offline
Kolonistyczny ziomal
Na Deser to Pyszne są Lody , Sheyk , Galaretka Lub jakieś dobre ciasto
Offline
Moderator
Deser to najlepiej jest iść do sklepu i kupić
Offline
Kolonistyczny ziomal
http://www.gospodyni.nazwa.pl/lody_domowe.jpg
Przygotowanie lodów w domu nie wymaga ani wielkiej wiedzy, ani doświadczenia. Można je przyrządzać z najprostszych składników a ich wykonanie nie jest zajęciem czasochłonnym, jedynie musimy wykazać się cierpliwością podczas ich zamrażania.
Do przygotowania domowych lodów zawsze należy brać produkty świeże. Jeśli dodajemy owoce, muszą one być dojrzałe i nieuszkodzone. Produkty typu mleko, jajka czy śmietanka najlepsze są oczywiście wiejskiego pochodzenia ale niestety nie zawsze mamy do nich dostęp.
Do lodów dodajemy również takie składniki jak: różnego rodzaju orzechy (polecam łupane własnoręcznie i uprażone na patelni), rodzynki, kakao, kawę, kokos, likiery, koniaki itp.
Mrożenie lodów
Konsystencja lodów zależy nie tylko od ich składników ale i od sposobu ich mrożenia. Najważniejsza jest ich częstotliwość mieszania. Są specjalne maszynki do lodów, w których podczas zamrażania lody mieszane są cały czas ale są dość kosztowne więc możemy zadowolić się ręcznym mieszaniem lub przy pomocy miksera. Podczas procesu zamrażania, który trwa kilka godzin, należy lody mieszać kilkakrotnie, szczególnie w początkowej fazie kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do stwardnienia.
Kilka przykładowych przepisów na domowe lody:
Lody śmietankowe
Składniki: 500 ml mleka, 8 żółtek, 150 – 200 g cukru, 250 ml śmietany kremówki
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i wlewać małym strumieniem do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem. Cały czas ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i dalej ucierać, aż do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i wymieszać z żółtkami. Przełożyć do maszynki do lodów lub do innego naczynia. Lody włożyć do zamrażarki (pamiętać o mieszaniu).
Do tego typu lodów można dodawać różne dodatki, należy robić to na końcu ale przed włożeniem ich do zamrażarki.
Proste lody owocowe
Składniki: 3 żółtka, szklanka mleka, szklanka owoców (maliny, truskawki, poziomki), torebka cukru waniliowego, szklanka cukru.
Przygotowanie: żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier się rozpuści. Mleko zagotować, do gorącego wsypać cukier waniliowy, wymieszać, następnie wlać do żółtek, ubijając trzepaczką. Dodać zmiksowane owoce i ostudzić, cały czas mieszając. Wstawić do zamrażalki.
Lody waniliowe
Składniki: 1/2 l mleka, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii.
Przygotowanie: mleko zagotować z wanilią. Ubić żółtka z cukrem, wlewać do nich mieszając, gorące mleko, po czym postawić powtórnie garnek na słabym ogniu i nadal mieszając trzymać chwilę tak, aby masa zgęstniała, a nie zagotowała się. Odstawić z ognia i stale mieszając ostudzić.
Zimny płyn wstawić w płaskim naczyniu do zamrażarki na kilka godzin, pamiętając o mieszaniu.
Dobrze zamrożone lody podawać z owocami.
Lody kawowe
Składniki: 1/2 l mleka, 2 jajka, 2 żółtka, wanilia, 15 dag cukru, 2-3 dag kawy
Przygotowanie: jaja ubić na parze z cukrem, dodawać po troszku przegotowanego mleka, ubijać aż masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, ubijać nadal, aż masa oziębi się zupełnie, dodać mocny napar kawy (1/8 l wody). Wlać lody do formy i zamrozić (pamiętać o mieszaniu lodów).
Lody jogurtowe
Składniki: 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania.
Przygotowanie: żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do maszynki do lodów lub innego naczynia, przykryć i zamrażać. Lody podawać ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.
Lody herbaciane
Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty, filiżanka wody, ˝ l śmietany 36%, sok z 3 pomarańczy, 2 żółtka, cukier do smaku.
Przygotowanie: herbatę zalać wrzątkiem i odstawić na 3 minuty a następnie przecedzić. Napar zmieszać ze śmietaną oraz sokiem z pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem i doprawić tym napar ze śmietaną i sokiem. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i zamrozić w zamrażalniku.
Lody herbaciane podawać w wysokich szklankach, można udekorować wiórkami z migdałów lub orzechami.
Offline
Moderator
Lody lepiej kupić
Offline
Kolonistyczny ziomal
Oooo ty tak jak ja tez na łatizne odrazu
wole iśc se kupic a nie godzine robic wszytsko ubrudzić a potem jeszcz zjeśc takie nie dobre bo znając mnie to by mi sie nie udało .....
Offline
Moderator
jaki tu deser opisać ??? hym ...
Offline
Kolonistyczny ziomal
taaaaa napewno!!!!!!!
no jakis dobry !!!
Offline